Zorgen

Poeh, wat heb ik me een hoop zorgen gemaakt in mijn leven tot nu toe, en achteraf gezien, vaak voor niets. Toch kostte het me vaak een wereld aan energie; nachten kon ik wakker liggen, buikpijn kreeg ik ervan. Ik kon me flink zorgen maken over alledaagse dingen zoals of onze dochter genoeg te eten kreeg of dat mijn vrouw genoeg aandacht kreeg, rekeningen die betaald moesten worden of de rommel die nog moest worden opgeruimd of bezoekjes aan familie en vrienden brengen.

De een heeft meer en grotere zorgen als de ander, maar wij maken ons allemaal weleens zorgen over iets. De Pastor heeft dat ook en maakt zich ook zorgen bijv zou God vandaag wel wonderen doen in deze samenkomst? Wat vinden de mensen eigenlijk van mijn boodschap? Ben ik niet te streng in de preek? Kunnen we kosten wel betalen? Het evangelie is gratis, maar het kost geld om het te verkondigen. Want je
moet bv een zaal huren.

Vaak maken we ons zorgen alsof we ook degenen zijn die overal voor moeten zorgen, terwijl God ons heeft beloofd dat Híj voor ons zal zorgen. We nemen een verantwoording op ons die helemaal niet de onze is. Geen wonder dat we er soms aan onderdoor gaan. De bijbel roept ons op onze zorgen op Jezus te werpen. 1 Petrus 5:7 zegt: ‘Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.’ Jezus heeft gezegd: ‘Maak u om geen ding bezorgd!’ (Mattheüs 6:34) Neem een voorbeeld aan de vogels in de lucht: ze maaien en zaaien niet en toch wordt er voor ze gezorgd.

Ook zegt Jezus in Lukas 12:25: ‘Wie van u kan door bezorgd te zijn een el aan zijn lengte toevoegen?’ Misschien moet ik het anders zeggen: zorgen jouw zorgen voor één euro meer op de bank? Zorgen jouw zorgen er voor dat die nare situatie sneller is opgelost? Nee! Zorgen maken lost helemaal niets op, het heeft
geen enkele zin. Het maakt je alleen maar hopeloos en neerslachtig. Deze uitspraak van Jezus maakte voor mij het verschil. Mijn zorgen helpen me niets, dus: tijd om op zoek te gaan naar een oplossing. Jezus zei dat we ons geen zorgen moeten maken, omdat Hij weet hoe vernietigend dit kan zijn.

Hoe zwaar je zorg ook is, Jezus zegt: ‘Werp ze maar op Mij.’ Zorgen lossen je problemen niet op, echt niet! Ontnuchterend hè? Waarom dan nog zorgen maken? Gewoon niet meer doen. Gemakkelijk zal dat niet zijn, want we zijn van nature gewend het juist wél te doen. Toen Jezus de mensen zag, zei Hij dat ze wel leken op schapen zonder herder. Hoe ziet een schaap zonder herder er dan uit? Als iemand die niet weet dat er een Herder ís die voor hem zorgt. Als iemand die steeds bang is dat hem of haar iets zal overkomen. Een schaap zonder herder kan worden aangevallen door wolven of terechtkomen in een ravijn. Jezus zei: ‘Maak je geen zorgen’, omdat Híj voor ons zorgt.

In de praktijk kun je afstand nemen van je zorgen door er met God over te praten. Door de dag heen kun je steeds je zorg op Jezus werpen. Tijdens je gebed zal de Heilige Geest je laten zien dat God voor je zorgt. Als je dan terugkijkt kun je concluderen dat Hij er altijd was, en daarom weet je dat Hij er nu weer zal zijn.

Geschreven door Jesse Matitawaer

Copyright © EPG Velp by Jesse Matitawaer 2021  

Facebook
Instagram